dinsdag 31 maart 2020

Coronavirus, the facts

COVID-19 een nieuw virus & iedereen is potentieel te besmetten. De angst onder de bevolking is enorm groot. Kijk maar naar het plotse hamsteren van mensen terwijl winkels met levensnoodzakelijke dingen eigenlijk gewoon open blijven. Mensen sterven. Beelden van landen waar het er hard aan toe gaat, gaan de wereld rond. Complottheorieën worden bedacht om de angst & onwetendheid nog groter te maken & laten we maar niets zeggen over het gebrek aan goede communicatie bij de regering... Meer dan in uw kot blijven kan de gewone burger niet doen om te helpen. Wel is het belangrijk dat we allemaal kalm blijven & opletten. Daarom hieronder even een paar feitjes.

Wat zijn coronavirussen? + de verspreiding
Coronavirussen vormen een grote familie van virussen die infecties veroorzaken. Het virus Covid-19 is een nieuw type coronavirus. Een groot deel van de eerste besmette patiënten had een grote 'voedselmarkt' in Wuhan bezocht. Dat wijst erop dat het virus van een dierlijke bron afkomstig zou zijn die daar verkocht is. Het virus verspreidt zich via mens op mens via kleine druppeltjes die bij hoesten of niezen vrijkomen. Wie deze druppeltjes inademt of binnenkrijgt via de mond, neus of ogen kan besmet raken met het virus. De incubatietijd (dat is de tijd tussen de besmetting & de eerste symptomen) bedraagt 5 tot 7 dagen. Na 14 dagen is dit ook nog mogelijk. 

Symptomen 
De symptomen variëren van milde tot ernstige luchtwegenaandoeningen met koorts, hoesten & ademhalingsmoeilijkheden. Je kunt corona hebben & dus ook heel milde symptomen hebben. Je kan dan ook anderen besmetten voordat je zelf weet dat je het virus hebt. Heel veel mensen ervaren het coronavirus als een verkoudheid. Binnen 2 weken zou een gezond lichaam het virus moeten kunnen uitschakelen.


Stellingen
Bij hoge temperaturen heeft het virus minder overlevingskans: Dit is nog een twijfelgeval. Een virus op de luchtwegen verspreidt zich algemeen minder makkelijk als het warm is. Experts denken dat we in de zomer minder last zullen hebben van het nieuwe coronavirus, maar ze vrezen ook dat het zal terugkomen wanneer het terug koud zal zijn.
Vaak handen wassen helpt om het oplopen van het coronavirus te voorkomen: Dit is een feit. Goed je handen wassen helpt zeker om het coronavirus te voorkomen. Vergeet niet om grondig te wassen tussen je vingers & dat je ook je nagels schoonmaakt. Het is ook aangeraden om op te letten dat je zo weinig mogelijk je gezicht aanraakt. Afdrogen doe je best niet met een handdoek maar met een papieren doekje dat je kan weggooien. Wanneer je niest of hoest is het ook aan te raden dit in een papieren doekje te doen & niet in een stoffen zakdoek.
Het coronavirus is erger dan de griep: Ook dit is nog een twijfelgeval. Op het gebied van dodelijkheid zal corona ongeveer hetzelfde zijn als griep. Dit virus is nieuw & iedereen is dus potentieel te besmetten. Op dit moment is het daarom gevaarlijker dan griep.

De cijfers vandaag
Om af te sluiten wil ik het nog eens hebben over de cijfers van vandaag. Er zijn vandaag 98 nieuwe overlijdens & 485 nieuwe gehospitaliseerden. Tussen de 98 nieuwe doden is uitzonderlijk ook een meisje van 12 jaar vastgesteld. Dit is het bewijs dat het virus niet alleen de ouderen treft & dat de jonge mensen ook moeten opletten. Velen denken dat hen niets zal kunnen overkomen. We hebben de helft bereikt van de capaciteit van de ziekenhuizen & experts zeggen dat de piek nog moet komen. In totaal hebben we nu 12.775  besmettingen, 705 overlijdens & 1.696 mensen die genezen zijn. We moeten vooral blijven ons verstand gebruiken & afwachten hoe het verder zal lopen.

We blijven de moed volhouden & ik wens jullie nog een goede gezondheid toe, hou het veilig en hopelijk zien we elkaar snel terug.
Bemoedigende virtuele knuffel,
Chelsey💙



Red. (2020,31,03). Live coronavirus: volg de laatste ontwikkelingen op de voet. Het nieuwsblad. Geraadpleegd van: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200225_04864382?fbclid=IwAR1tPE3uxo-rqjft3HhrCwNEQ4hicwkaKfvbVTAzUDTIP7eSFHUbAgBbTNs
Stokdijk, T. (2020). Het coronavirus: de belangrijkste feiten & fabels op een rij. Libelle. Geraadpleegd van: https://www.libelle.nl/lekker-in-je-vel/coronavirus-de-belangrijkste-feiten-en-fabels/
UZA. z.d. Veelgestelde vragen COVID-19. Geraadpleegd van: https://www.uza.be/veelgestelde-vragen-covid-19

donderdag 26 maart 2020

Jongeren in tijden van corona

Jongeren op intensieve zorgen: de lockdownparty's

Ik las deze morgen een artikel over jongeren op intensieve zorgen. Volgens professor Marc Van Ranst bereiken we sommige groepen nog onvoldoende. Hij gebruikt het woord 'groepen' & hier ben ik het niet mee eens. Volgens mij ligt het niet aan de verschillende groepen maar hangt het af van persoon tot persoon. Volgens professor Marc Van Ranst vormen de jongeren zo een groep. Heel veel van de jongeren die ik ken blijven gewoon mooi thuis & houden zich aan de maatregelen. Jongeren worden weer eens over dezelfde kam geschoren terwijl er nochtans ook zeer veel volwassenen aanwezig waren op de lockdownparty's & volwassenen die toch nog snel even op café gingen in grote groepen. 
Bij de jongeren die aanwezig waren op de lockdownparty's liggen er een aantal op intensieve zorgen. Over de feestende en op café gaande volwassen is er niets vermeld. Ikzelf & de meeste jongeren die ik ken waren zeer fel tegen de lockdownparty's. 

Jeugdrechters trekken aan de alarmbel

Volgens de jeugdrechters in Vlaanderen zijn jongeren die opgroeien in kwetsbare situaties hard getroffen door de coronacrisis. Veel begeleiding valt weg en plaatsen in jeugdinstellingen zijn schaarser. Steeds meer personeel valt uit in de jeugdinstellingen. De jeugdrechters vrezen dat er de komende weken veel problemen en crisissen zullen ontstaan. Neem nu bijvoorbeeld kinderen & jongeren die met een grote familie samen op een klein appartement wonen, de ouders met een alcoholverslaving. Voor deze kinderen en jongeren was naar school gaan & buitenkomen misschien hun enige uitvlucht. De jeugdrechters verwachten een forse stijging in familiaal geweld. Hier heb ik ook over liggen piekeren. Zelf heb ik iemand in mijn persoonlijke omgeving geholpen om weg te geraken uit zo een omgeving. De ouder was verslaafd & er was sprake van verwaarlozing. Ondertussen is de ouder overleden aan haar verslaving. Uit respect voor de persoon geef ik geen details of namen. Als je hier graag iets over wil zeggen of vragen contacteer mij gerust op mijn mail: chelsey.deboiserie@student.vives.be of stuur mij een berichtje op sociale media!
Zit je zelf in zo een situatie & heb je nood aan een babbeltje stuur mij gerust! Zelf heb ik ook te maken gehad met emotionele mishandeling. Daarom wil ik graag een job waarbij ik anderen hiermee kan helpen & daarom bespreek ik nu dit artikel.

Psychische hulpverlening

Heel veel jongeren hebben te kampen met psychische problemen. Voor deze mensen is het nu enorm moeilijk om tussen 4 muren te zitten, zonder dat ze beroep kunnen doen op hulpverlening. Jongeren die in een instelling zaten zijn genoodzaakt daar te blijven of naar huis te gaan. Thuis hebben ze geen hulp en moeten ze het alleen zien te redden. Als ze daar blijven hebben ze wel hulp, maar kunnen ze hun familie niet meer zien. Jongeren die naar een psycholoog of psychiater gingen, zijn nu op zichzelf aangewezen. Heel veel jongeren die te kampen hebben met een depressie, eetstoornis, zelfmoordpogingen of andere problemen hebben moeite om zichzelf nu te redden zonder de hulpverlening. Ze proberen zoveel mogelijk initiatieven te voorzien en je kan chatten met verschillende voorzieningen zoals CAW & AWEL. Natuurlijk is dit voor veel jongeren niet ideaal. 


Mijn steun gaat uit naar de vele jongeren die zich nu proberen te redden zonder hun normale hulp, of jongeren die in een kwetsbare situatie. Hou vol, jullie komen er wel! Je bent nooit alleen!

💜Luister zeker eens naar een van mijn favoriete liedje over jezelf zijn: https://youtu.be/v0Z5OddkHtk






ADN. (2020, 25 maart). Bij de jongeren die nu in intensieve bedden liggen, zijn er verschillende die betrokken waren bij de lockdonwparty's. HLN. Geraadpleegd van: https://www.facebook.com/45502366281/posts/10158585761701282/
Lefour, V. (2020, 23 maart). Jeugdrechters trekken aan de alarmbel: kwetsbare jongeren grote slachtoffers van coronacrisis. Radio1. Geraadpleegd van: https://www.facebook.com/36047011100/posts/10157993460376101/
Onbekend (2020, 23 maart). 'In quarantaine zijn mijn gedachten veel luider'. MNM. Geraadpleegd van: https://www.facebook.com/37591934453/posts/10158004162309454/

dinsdag 24 maart 2020

Tips & ideetjes in tijden van corona

Iedereen zit nu thuis, we kunnen niet gaan shoppen, niet naar school, niet naar onze vrienden & familie. Om niet stil te vallen, elkaar te steunen & om jezelf bezig te houden heb ik enkele tips & ideetjes samengesteld.

👉Via de app ‘mobile postcard’ van Bpost kan je gratis 10 postkaartjes aanmaken met 
een  gepersonaliseerde foto en leuke boodschap! Maak je kaartjes wel 1 per 1 aan of anders zal de promocode niet werken. Na het afwerken van je kaartje voer je de promocode: LOVEYOU in & je kan het gratis versturen. Verzend een kaartje naar je familie, lief, vrienden, … iedereen kan nu wat liefde gebruiken! Spread the love.
👉Maak wat tijd voor je familie, het is een ideaal moment om nu een hechtere band te creëren met je ouders en je broers of zussen. Speel gezelschapsspelletjes, kook samen, maak samen een wandeling of doe een fietstochtje.
👉Heel veel winkels geven nu veel promoties via hun website, koop iets leuks online voor jezelf of laat het aankomen als cadeautje bij een familielid of vriend. Het is ook ideaal om nu eens een ‘grote kuis’ te houden in je bomvolle kleerkast.


👉Ga op tocht met je camera & test eens je fotografie skills! Ontdek nieuwe plekjes in je buurt. Het is een ideale bezigheid en je kunt genieten van het zonnetje.
 👉Facetime je familie & vrienden, ze zullen het fijn vinden dat je aan ze denkt! Kunnen je oma & opa niet facetimen? Probeer het ze aan te leren of bel hen!
👉Maak een blog! Ik heb deze opdracht gekregen van school ter vervanging van een examen omwille van corona. Eerlijk? In het begin dacht ik dat het zeer lastig ging zijn & dat ik mij er niet zou mee kunnen bezighouden. Sinds ik mijn blog heb aangemaakt ben ik er weg van, ik ben een hele grote fan van deze opdracht. Het is altijd het proberen waard! Het thema van deze blog is nu corona maar ik zou zeker een nieuwe blog aanmaken met fotografie dingen. Het is ideaal als je graag creatief bezig bent en graag schrijft.
👉Niet te vergeten moet je natuurlijk ook tijd voorzien voor je studie, maak een overzichtelijke planning voor jezelf en probeer zeker elke dag iets te doen, we moeten ons natuurlijk nog altijd goed focussen op de examens.


Veel succes!
→ https://fem-fem.nl/dingen-doen-verveling/

Mijn coronadagboek, wie & waarom?


Iets meer over mezelf...
Ik ben Chelsey De Boiserie. Ik ben geboren op 18/04/2001, ik ben nu 18 jaar. Ik woon thuis bij mijn ouders en jongere broer. Ik woon in een klein maar gezellig dorpje namelijk Sint-Eloois-Vijve. Dit is een deelgemeente van Waregem & ik woon hier al heel mijn leven. Ondertussen ben ik ook al 4 jaar samen met mijn vriend. 
Ik leef ondertussen al 8 jaar met diabetes type 1, de oorzaak? onbekend.
Ik zit momenteel in mijn eerste jaar Bachelor Sociaal Werk @ Vives Kortrijk. Ik heb deze richting gekozen omdat ik graag aan de slag zou gaan in een psychiatrie of in een opvang voor mishandelde kinderen, jongeren of vrouwen. 


Ik ben een grote fan van dieren, zelf heb ik een asielhondje 'adopt don't shop' is mijn principe.
Ik hou ook van de natuur en van fotografie.
Ik heb een liefde voor muziek, films & boeken. Op het terras zitten in de zon met een goed boek, dat is wat mij gelukkig kan maken! Ook reizen is een passie van mij.
Ook mijn vrijwilligerswerk: het paardrijden van Somival samen met mensen met een beperking is wat mij gelukkig maakt.
Mijn lievelingsfilm: horror & komedie
Mijn lievelingsboek: thrillers & waargebeurd 
Mijn lievelingsmuziek: vooral de hedendaagse muziek & Hardrock mag er ook zijn
Mijn mooiste reis: Malta

Wat ik eerst dacht over corona...
Ja, ook ik dacht eerst dat corona niet veel meer was dan een gewoon griepje. Ik had er geen schrik voor tot het echt tot mij doordrong dat dit niet meer normaal was. Mensen sterven massaal, al deze levens weggenomen door corona. De ziekte verspreid zich zeer snel. Toen ze begonnen met het nemen van maatregelen werd het toch wel serieus... Ik begon toch schrik te krijgen en door mijn diabetes type 1 ben ook ik een risicopatiënt. Ik neem dit virus nu veel ernstiger. 

Waarom deze blog?
Ik start deze blog omdat ik mensen wil informeren en amuseren in deze moeilijke tijden nu corona zoveel dingen in de weg staat. Ook wil ik met deze blog aantonen hoe het is voor mij als risicopatiënt met diabetes type 1.
Omwille van corona zitten heel veel mensen thuis, sommige mensen zitten zelf volledig alleen thuis zonder enige vorm van contact. Met deze blog wil ik graag de mensen informeren over corona maar ik wil ook voor een lichtpuntje zorgen voor de mensen die zich nu ellendig voelen. Ik zal in deze blog feiten neerschrijven over corona. Ik zit erg in met de mentale gezondheid van mensen, maar ik zorg ook voor leuke dingen en initiatieven om te gaan doen & om positief te blijven! We mogen de moed zeker nu niet opgeven! Probeer zoveel mogelijk te helpen waar je kan.