maandag 8 juni 2020

Netflix & chill

Een regenachtige koude, grijze dag. Een warme tas chocomelk in de ene hand & religie, zingeving en levensbeschouwing in de andere. Vermoeid en gestresseerd met nog 2 examens op de teller. 
Mijn lichtpuntje op deze dag is dan ook Netflix in de studiepauze!
Iedereen houdt toch wel van series of films bingewatchen op Netflix.
Een romantische film, een komedie of een horrorfilm... Maar voor mij een documentaire!
Zelf buiten de examens leer ik nog graag iets bij & wat is er nu actueler dan Corona.


Pandemic
Kort na de uitbraak van Corona verscheen plots 'pandemic: how to prevent an outbreak' op Netflix. 
Een serie met een blik op de frontlinies waar artsen in de VS & Azië het opnemen tegen de griep. Onderzoekers werken onvermoeibaar door om een vaccin te ontwikkelen. (herkenbaar denk je niet?)
In 8 afleveringen wordt het duidelijk wat er allemaal bij komt kijken om een pandemie als corona te bestrijden. Het moment dat een virus op de mensheid begint te jagen, wetenschappers die een vaccin proberen te ontwikkelen, kwesties als inentingen, artsen die hun gezondheid riskeren, de benadering van religieuzen, virussen uit de geschiedenis, ... alles komt voorbij in deze serie.
De serie brengt de strijd tegen ziektes die zich over de hele wereld kunnen verspreiden in beeld. 
'Het is niet de vraag of er een nieuwe pandemie gaat komen, de vraag is wanneer die er zal komen.' Zo luidde het begin van de serie & deze heeft mijn sinds aflevering 1 enorm geïnteresseerd en meegesleept. Ik zou deze serie zeker aanraden! 

Enkele pandemieën/epidemieën die aanbod komen in de serie:
→Vogelgriep: vogelgriep oftewel Aviaire Influenza is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Het virus kan overslaan op de mens wanneer je contact hebt met zieke of dode dieren. Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep, waar het virus nauw verwant aan is. 
→Tuberculose: Dit is een bacteriële infectie die vooral de longen maar soms ook andere organen treft. Tuberculose komt de laatste jaren vaker voor door de pandemie gelinkt aan hiv/aids. 

Pandemie & Corona
Ik geef jullie nog even wat extra informatie mee over wat een pandemie is. Een pandemie klinkt onheilspellend maar het is zeker niet altijd even gevaarlijk of dodelijk. Een pandemie is een wereldwijde verspreiding van een besmettelijke ziekte. Een pandemie is een niet altijd levensgevaarlijke besmettelijke ziekte die talloze slachtoffers maakt. Het verspreidt zich snel & boven verwachting in grote delen van de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie bepaald officieel wanneer een ziekte een pandemie is. De Corona-uitbraak is nu officieel een pandemie. Covid-19 staat nu in het rijtje tussen de Aziatische & Mexicaanse griep. Wat opvallend is, is dat de cijfers van het aantal doden van de andere pandemieën veel hoger is dan die van corona. Ook komt er veel kritiek op het feit of Covid-19 nu wel of niet thuishoort in de rij van pandemieën.

Ik hou het kort want er moeten nog examens afgelegd worden.
Als je niet weet wat te doen na de examens, start dan zeker aan de serie 'Pandemic'! 

Veel succes met het studeren!
Blijf verstandig! We hebben Covid-19 nog steeds niet verslagen...
Chelsey 



3 opmerkingen:

  1. Hey Chelsey,
    leuke tip! Leuk dat je deze documentaire vermeldt.
    Veel succes met studeren! You can do it!
    Groetjes Axana

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je documentaires bekijkt! Ik ben ook eerder fan van een documentaire dan van een film of serie.
    Zo leer je iets bij tijdens het tv-kijken :)

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind dit een interessante post! Ik zal ook eens kijken naar die documentaire!
    Liefs Sophie

    BeantwoordenVerwijderen