zaterdag 11 juli 2020

Gevaarlijke pandemieën doorheen de geschiedenis

Nu (in 2020) krijgen we te maken met het Covid-19 virus die zich over bijna heel de wereld verspreid.
Covid-19 komt nu officieel op de lijst met pandemieën te staan. Doorheen de jaren hebben we toch met een 'mooi' aantal pandemieën te maken gekregen. 
Hieronder wil ik deze graag even toelichten & over degene die mij het meeste interesseren volgt later nog een post! 


Pest van Justinianus

De Pest van Justinianus was een pandemie die het Oost-Romeinse rijk trof in de jaren 541-543 na Christus. De meest aanvaarde oorzaak van deze pandemie is de builenpest. 
Moderne historici hebben de ziekte genoemd naar de Oost-Romeinse keizer Justinianus, die op het moment van de uitbraak aan de macht was. 
De pest van 541-543 werd veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis. Deze bacterie nestelt zich in vlooien & luizen. De bacterie werd verspreidt via ratten, maar via recenter onderzoek is ontdekt dat het ook via mens op mens kon worden doorgegeven. 
Modern geleerden geloven dat de pest op het hoogtepunt van de pandemie in Constantinopel 5000 mensen per dag het leven kostte. 
Rond 750 leek deze pandemie verdwenen te zijn...

De Zwarte Dood

Rond 750 leek de Pest van Justinianus verdwenen te zijn, maar men wist niet wat hen nog te wachten stond. De Pest van Justinianus manifesteerde zich in een gelijksoortige vorm, maar dan heftiger.
De Zwarte Dood is de pandemie die van 1347 tot 1352 in Europa woedde & vele slachtoffers maakte. De pandemie werd veroorzaakt door de pestbacterie & kostte wereldwijd tussen de 75 & 200 miljoen mensen het leven.
De mogelijkheid dat de Zwarte dood veroorzaakt werd door een virus werd opengelaten, maar de pest wordt niet veroorzaakt door een virus maar door een bacterie.
De zwarte Dood ging gepaard met met builen (zwelling van de lymfeklieren)
Hoewel het niet duidelijk is waar deze pandemie in de 1347 is begonnen, is het wel zeker dat het uit Azië kwam. De ziekte startte daar waarschijnlijk bij marmotten.
De Joden werden verdacht de oorzaak te zijn van deze pandemie...
(In een extra post zal ik hier meer over vertellen)

Cholera

Cholera is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. Het belangrijkste kenmerk van deze ziekte is ernstige diarree & uitdroging.
De ziekte wordt overgebracht via besmet water, dat kan door het drinken van besmet water maar ook door het eten van rauwe vis die in vervuild water heeft gezwommen of door het eten van groente die in besmet water is gewassen. Ook door contact met ontlasting of braaksel van een patiënt kan men besmet worden.
In 85% van de gevallen verloopt de ziekte zonder symptomen. Wanneer symptomen zich wel voordoen kan dit ernstige gevolgen hebben. Omdat er veel vocht verloren gaat, komt dood door uitdroging zeer vaak voor.
In 1817 verspreidde Cholera zich in India & rond 1830 bereikte de ziekte Europa.
Tijdens de Industriële revolutie waren er veel infecties van Cholera omwille van de zeer slecht omstandigheden & hygiëne.

Spaanse griep

De Spaanse griep was een griep-pandemie in de jaren 1918-1919. Deze pandemie eiste wereldwijd ongeveer 20 tot 100 miljoen levens. Het virus dat de Spaanse griep veroorzaakte was van het type H1N1.
Ondanks de naam Spaanse griep ligt de oorsprong van deze ziekte naar alle waarschijnlijkheid niet in Spanje. Er is nog steeds niet met zekerheid vast te stellen waar het ontstond.
Door de wereldwijde massabijeenkomsten toen de oorlog eindigde op 11 november 1918 en de soldaten terug naar hun land keerden kon het virus zich makkelijk verspreiden.
(en nog steeds hebben we hier niets uit geleerd, kijk maar naar de BLM-betogingen tijdens de Covid-19 uitbraak)
Er zijn verschillende theorieën over de uitbrak van dit virus, zoals het varkensvirus uit China of het vogelvirus uit Kansas.

Ebola

Ebola of ebola hemorragische koorts is een bij mensen voorkomende virusziekte. Deze wordt veroorzaakt door het ebolavirus.
Het virus komt voor in de vorm van regionale uitbraken in landen in Midden-Afrika.
De naam Ebola komt van een gelijknamige rivier in Congo.
De aandoening veroorzaakt een hoog sterftecijfer en er is nog geen specifieke behandeling of geneesmiddel beschikbaar tegen dit virus.
De eerste symptomen zijn koorts, zeer zware hoofdpijn & sterke pijnscheuten. Een atypisch maar ernstig symptoom is de hik. Na de eerste symptomen volgen huiduitslag, overgeven, diarree, bloedingen op verschillende plaatsen, ontsteking van de hartspier & longoedeem.
Wanneer een patiënt aan de ziekte overlijdt gebeurt dit meestal in de tweede week.
Dit virus is via alle lichaamssappen overdraagbaar.

Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A H1N1) aanvankelijk varkensgriep, is een griepvirus dat in 2009 een pandemie veroorzaakte.
Het virus had zijn oorsprong in Mexico in maart 2009.
In april breidde het virus zich uit naar de Verenigde Staten & al snel ook naar andere landen.
Op 11 juni 2009 verklaarde de WHO dat het uitbreken van de Mexicaanse griep een pandemie is.
Op 28 augustus 2009 waren er 209.438 besmettingen en ten minste 2185 doden.
In veel gevallen verloopt de infectie vrij mild, in totaal waren er wereldwijd 17.483 sterfgevallen door de Mexicaanse griep.
In 2010 stak het virus opnieuw de kop op in het Verenigd Koninkrijk & in 2015 in India.
Deze griep wordt als een gewone griep behandeld.


En nu...
Nu hebben we te maken met het Covid-19 virus (waarover je kan lezen in vorige posts)
Er is nog veel werk aan de winkel & ik vond de quote van Bill Gates hier ideaal bij passen.


Bron: Wikipedia 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten