maandag 20 juli 2020

De honingzoete geschiedenis van diabetes type 1

De diagnose diabetes type 1 op welk moment ook gesteld, doet je twijfelen en roept verschillende vragen op... alles wat vanzelfsprekend was, lijkt dat soms niet meer. Zelf heb ik al bijna 9 jaar diabetes type 1.
Diabetes type 1 bestaat al gedurende een lange tijd en jaren geleden bestonden er nog geen geneesmiddelen voor. In die tijd was het nog zeldzaam als je diabetes had.
Nu, de dag van vandaag lijden er in België alleen al ruim 500.000 mensen aan diabetes type 1.
De oorzaak? Onbekend. Niemand weet wat de oorzaak is maar ze denken dat een infectie door een virus ermee te maken zou hebben.
Diabetes type 1 is een auto-immuun ziekte, de cellen die insuline aanmaken worden zonder enige reden vernietigd door je lichaam.
Ik kan natuurlijk uren blijven doorgaan over diabetes type 1, maar vandaag zou ik graag wat dieper ingaan op de geschiedenis hiervan. Wanneer werd dit ontdekt? Welke middelen werden er voor ingezet? Wat waren de oplossingen? Je leest het allemaal in deze post!


1500 v.Chr.
Diabetes duikt op in de oude geschriften in India, Egypte & Griekenland. Het zijn beschrijvingen van mensen die lijden aan een geheimzinnige ziekte. Wat opvalt is dat mieren en bijen afkomen op de zoete urine van de zieken. Men probeert alles om deze mensen te helpen: kruidendrankjes, honing, wijn, aderlaten, ... niets hielp.

250-150 v.Chr.
De Griekse arts Apollonius bedenkt de naam diabetes. Dit betekend letterlijk 'doorstroming' want het lijkt erop dat de patiënten meer vocht verliezen dan ze kunnen drinken. Men denkt dat het lichaam langzaam wegsmelt. Vanwege de zoete urine wordt de naam veranderd naar diabetes mellitus 'honingzoete doorstroming'.

1000-1800
Artsen in de hele wereld kennen diabetes maar weten nog altijd niet wat ze eraan moeten doen. Patiënten in Griekenland krijgen het advies om veel aan paardrijden te doen. Hierdoor zouden ze minder moeten plassen. In Europa probeert men het met aderlatingen & opium (drug). Ook proberen ze zoveel mogelijk te eten zodat ze stoppen met afvallen. Later ontdekken geleerden dat mensen met diabetes niet alleen suiker in de urine hebben, maar ook in het bloed. Ze ontdekken dat het eten van koolhydraten invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. 

1869
De Duitse Paul Langerhans ontdekt in de alvleesklier cellen die insuline aanmaken. Deze liggen in groepjes bij elkaar en lijken op eilandjes (de eilandjes van Langerhans). Zonder insuline kan het lichaam geen suikers verwerken en ontstaat diabetes (dit wordt 20 jaar later pas ontdekt). Er werd toen opgemerkt dat honden waarvan ze de alvleesklier weghaalden, diabetes kregen.
De glazen spuit 

1921
Uiteindelijk lukt het om insuline uit de alvleesklier van honden & kalveren te gebruiken voor mensen. De eerste patiënt die behandeld werd was de 14-jarige Leonard Thompson. Hij leeft daarna nog 13 jaar in redelijke gezondheid.

1950-1980
Met DNA-technieken wordt synthetische insuline ontwikkeld, waardoor geen insuline van bijvoorbeeld varkens meer nodig is.

1980 en verder
Met testjes en instrumenten kunnen diabetespatiënten nu zelf hun bloedsuikerspiegel testen. Ook insulinesoorten en methoden om ze in te spuiten worden flink verbeterd. Onderzoekers blijven zoeken naar manieren om diabetes te behandelen en mogelijk te genezen. De eerste spuiten waren van glas met een lange naald die je telkens moest opwarmen om te ontsmetten.

Er is al zoveel onderzoek naar gedaan en er zijn al zoveel goede dingen ontdekt die de aandoening leefbaar & dragelijk maken. Maar het heeft tijd gekost, heel veel tijd.
De laatste tijd gaan de ontdekkingen en nieuwe technologieën wel zeer snel.
Er bestaan al methoden zoals een pancreastransplantatie of kunstmatige pancreas.
Deze methoden werken wel, maar helaas stoot het lichaam deze weer af.
Ik hoop dat ik het misschien nog mag meemaken dat er een genezing komt, maar ik denk niet dat het nog voor mij zal weggelegd zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten