maandag 27 juli 2020

Corona, one last post

We zijn al enkele maanden, weken, dagen verder sinds de eerste keer dat we van corona hoorden. 
Hoe is het nu ondertussen gesteld met corona? Komt de tweede golf eraan of is hij er al? Wat zijn de cijfers, maatregelen de dag van vandaag? Hoe gedragen de mensen zich met deze angst/spanning?
Hierover ga ik het hebben in mijn laatste post!


De coronacijfers vandaag
Tussen 17 & 23 juli is het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus gestegen naar 278,9. Dat is een stijging met 71% tegenover de week voordien. De teller van het aantal besmettingen staat nu op 66.026.
Op een week tijd zijn er in Antwerpen 914 nieuwe besmettingen geregistreerd. Antwerpen telt nu als enige provincie meer dan 10.000 besmettingen. 
Experten willen terug een volledige lockdown voor de provincie Antwerpen, en ook willen ze de sociale bubbel terug verkleinen.
Ik vindt het persoonlijk een goed idee als ze de bars terug zouden sluiten, iedereen staat daar op elkaar geplakt en er word geen rekening mee gehouden. Degene die hun verstand niet gebruiken en al snel een glaasje teveel op hebben beginnen dan zeer aanhankelijk te doen en te knuffelen, kussen.



Komt de tweede golf er aan of is hij er al?
Experten voorspellen dat de tweede golf er aan zal komen in november!
Sommige zeggen dat we nu al bijna in de tweede golf zitten & anderen zeggen dat we nog steeds in de eerste golf zitten die nooit gestopt is. 
Zouden we deze tweede golf kunnen vermijden? Ik denk persoonlijk van wel als iedereen zijn verstand zou gebruiken en rekening houd met de situatie en met zijn medemens.
Ziekenhuizen hebben het nu al mentaal zwaar voor de komst van een tweede golf.
We moeten vooral verstandig zijn en doen wat nodig is ook al zijn we het soms meer dan beu.

Mijn ervaringen met de maatregelen op citytrip
Mijn ervaringen met de maatregelen verlopen zeer goed. Ik hou met alles rekening, heb respect voor de beslissingen & hou rekening met mijn medemensen.
Het enige probleem dat ik heb is dat ik een paar keer terug moet keren naar de auto omdat ik mijn mondmasker was vergeten. 😄
Met het dragen van een mondmasker zelf heb ik geen enkel probleem, ik heb het de hele dag door gedragen als we gingen citytrippen, net zoals de andere mensen daar.
In Durbuy hangt er een bord voor je de stad binnenkomt dat je verplicht je mondmasker moet dragen. Dit vindt ik héél logisch aangezien Durbuy zo toeristisch is. 
Mensen moeten wel eens nadenken voor ze op de foto gaan. Ik zag namelijk een standbeeld op een bank en iedereen poseerde daarbij op dezelfde manier. Arm over de schouder geslagen en hand laten rusten op de schouder. Telkens opnieuw & opnieuw iedereen dezelfde houding.
Met het afstand houden verliep dit ook zeer correct, de mensen hadden veel respect voor elkaar.
Wat ik wel heb gezien in Luik is dat de allochtone oudere dames totaal geen rekening hielden met de afstand of met het aantal bezoekers. Ik verwijs hierbij niet naar 1 ervaring maar heb dit echt zoveel maal gezien daar. In een winkel liepen ze je allemaal gewoon bijna omver als je in de weg stond in plaats van even een minuutje te wachten zoals de anderen. 
Bij het binnengaan van een winkel zag ik dat het maximum aantal bezoekers 4 personen was dus ik stopte direct om even te wachten tot iemand anders buitenkwam. Ik zette een heel kleine stap achteruit zodat ik buiten de winkel stond en ik stond op iemand haar voet...
Ze begon direct ruzie te zoeken terwijl zij eigenlijk helemaal zo dicht niet moest komen en er nog genoeg plaats was. Misschien dat ze nu wel beter de afstand zal bewaren...😛
De restaurants hielden ook zeer mooi rekening met de regels en tussen de tafeltjes stonden glazen wanden, ongezellig was het niet want wanneer je gezellig met 2 gaat eten had je minder last van het lawaai aan de dichte tafels naast je.


Het is handig om telkens handgel mee te hebben & natuurlijk een extra masker.
Ik vindt het een goed systeem dat je al je bezoeken moet reserveren, zo hebben ze ook al direct je gegevens voor de contact tracing. 
Hierdoor was het ook zeer rustig bij bezienswaardigheden & musea zodat je echt kon genieten van een kalm bezoek. 

Draag allemaal goed zorg voor elkaar en hou alsjeblieft rekening met de medemensen.
Doe eens iets liefs voor iemand die het moeilijk heeft! 
(met de nodige afstand natuurlijk😉)

❤❤❤









woensdag 22 juli 2020

Kasteel van Harzé & zijn geschiedenis

Nog 2 nachtjes slapen en dan is het zover... Mijn citytrip naar Luik! 
Via Vivabox konden we een luxe overnachting boeken in het kasteel van Harzé! 
Wanneer je in dit prachtige kasteel verblijft is het best wel eens leuk om op de hoogte te zijn van zijn geschiedenis.
Mijn gedachten zouden dan afdwalen naar hoe het er vroeger geweest was & wie hier dan wel de eigenaar van mocht zijn geweest.


Kasteel van Harzé en zijn geschiedenis 
Er is ontdekt dat de stallen & schuren van het kasteel dateren uit 1723. Sinds 1973 is het kasteel eigendom van de provincie Luik. 
Het kasteel trekt heel wat bezoekers aan die houden van burchten, oude legendes, en al wie graag wandelt. Het kasteel zoals het er vandaag bij staat, is voor een groot deel het werk van graaf Ernest de Suys de Linden. 
Het kasteel valt op door de sobere, homogene opbouw uit kalksteen en is hierdoor een mooi voorbeeld van Maaslandse renaissance-architectuur. 

Les Fonds de Quarreux, Aywaille 
Toen ik las dat vele bezoekers naar het kasteel van Harzé trekken omdat ze liefhebbers zijn van oude legendes, wilde ik hier toch wel meer over weten. Zelf ben ik namelijk ook een enorme liefhebber van legendes, verhalen & mythes. 
Ik kwam uit op Les Fonds de Quarreux in Aywaille. De wandeling van het Fonds de Quarreux is een 1,5 km lange wandeling tussen de rotsen en het water van Aywaille.
Les Fonds de Quarreux is een plaats van verhalen & legendes.
Volgens de legende zijn de kwartsietstenen de overblijfselen van een molen die de duivel bouwde voor een molenaar die hem zijn ziel had beloofd. Deze molenaar werd gered door zijn vrouw die verhinderde dat de molen kon draaien. Woedend doodde de duivel de arme dame. Er wordt gezegd dat als je heel goed luistert, je de kreten van de oude man nog steeds hoort.
Voor velen klinkt deze legende misschien angstwekkend, maar dit is dus zeker waarom ik deze wandeling zou doen! 

Les Fonds de Quarreux

De legendenroute 
Doorheen de Ardennen is er een legendenroute. Op zich is er online niet zoveel te vinden over de legendenroute nabij het kasteel van Harzé. Goede vrienden van mij hadden hier documenten van en vonden het een echte aanrader. Een volledige toch die je langs allerlei verborgen plekjes brengt waar je de mythen & legenden leert kennen! 


Luik lijkt mij op het eerste zicht zeer interessant om te gaan ontdekken!
In mijn volgende post zal ik het hebben over de leuke plekjes die ik ontdekt heb tijdens mijn citytrip & mijn ervaringen!
❤❤❤

maandag 20 juli 2020

De honingzoete geschiedenis van diabetes type 1

De diagnose diabetes type 1 op welk moment ook gesteld, doet je twijfelen en roept verschillende vragen op... alles wat vanzelfsprekend was, lijkt dat soms niet meer. Zelf heb ik al bijna 9 jaar diabetes type 1.
Diabetes type 1 bestaat al gedurende een lange tijd en jaren geleden bestonden er nog geen geneesmiddelen voor. In die tijd was het nog zeldzaam als je diabetes had.
Nu, de dag van vandaag lijden er in België alleen al ruim 500.000 mensen aan diabetes type 1.
De oorzaak? Onbekend. Niemand weet wat de oorzaak is maar ze denken dat een infectie door een virus ermee te maken zou hebben.
Diabetes type 1 is een auto-immuun ziekte, de cellen die insuline aanmaken worden zonder enige reden vernietigd door je lichaam.
Ik kan natuurlijk uren blijven doorgaan over diabetes type 1, maar vandaag zou ik graag wat dieper ingaan op de geschiedenis hiervan. Wanneer werd dit ontdekt? Welke middelen werden er voor ingezet? Wat waren de oplossingen? Je leest het allemaal in deze post!


1500 v.Chr.
Diabetes duikt op in de oude geschriften in India, Egypte & Griekenland. Het zijn beschrijvingen van mensen die lijden aan een geheimzinnige ziekte. Wat opvalt is dat mieren en bijen afkomen op de zoete urine van de zieken. Men probeert alles om deze mensen te helpen: kruidendrankjes, honing, wijn, aderlaten, ... niets hielp.

250-150 v.Chr.
De Griekse arts Apollonius bedenkt de naam diabetes. Dit betekend letterlijk 'doorstroming' want het lijkt erop dat de patiënten meer vocht verliezen dan ze kunnen drinken. Men denkt dat het lichaam langzaam wegsmelt. Vanwege de zoete urine wordt de naam veranderd naar diabetes mellitus 'honingzoete doorstroming'.

1000-1800
Artsen in de hele wereld kennen diabetes maar weten nog altijd niet wat ze eraan moeten doen. Patiënten in Griekenland krijgen het advies om veel aan paardrijden te doen. Hierdoor zouden ze minder moeten plassen. In Europa probeert men het met aderlatingen & opium (drug). Ook proberen ze zoveel mogelijk te eten zodat ze stoppen met afvallen. Later ontdekken geleerden dat mensen met diabetes niet alleen suiker in de urine hebben, maar ook in het bloed. Ze ontdekken dat het eten van koolhydraten invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. 

1869
De Duitse Paul Langerhans ontdekt in de alvleesklier cellen die insuline aanmaken. Deze liggen in groepjes bij elkaar en lijken op eilandjes (de eilandjes van Langerhans). Zonder insuline kan het lichaam geen suikers verwerken en ontstaat diabetes (dit wordt 20 jaar later pas ontdekt). Er werd toen opgemerkt dat honden waarvan ze de alvleesklier weghaalden, diabetes kregen.
De glazen spuit 

1921
Uiteindelijk lukt het om insuline uit de alvleesklier van honden & kalveren te gebruiken voor mensen. De eerste patiënt die behandeld werd was de 14-jarige Leonard Thompson. Hij leeft daarna nog 13 jaar in redelijke gezondheid.

1950-1980
Met DNA-technieken wordt synthetische insuline ontwikkeld, waardoor geen insuline van bijvoorbeeld varkens meer nodig is.

1980 en verder
Met testjes en instrumenten kunnen diabetespatiënten nu zelf hun bloedsuikerspiegel testen. Ook insulinesoorten en methoden om ze in te spuiten worden flink verbeterd. Onderzoekers blijven zoeken naar manieren om diabetes te behandelen en mogelijk te genezen. De eerste spuiten waren van glas met een lange naald die je telkens moest opwarmen om te ontsmetten.

Er is al zoveel onderzoek naar gedaan en er zijn al zoveel goede dingen ontdekt die de aandoening leefbaar & dragelijk maken. Maar het heeft tijd gekost, heel veel tijd.
De laatste tijd gaan de ontdekkingen en nieuwe technologieën wel zeer snel.
Er bestaan al methoden zoals een pancreastransplantatie of kunstmatige pancreas.
Deze methoden werken wel, maar helaas stoot het lichaam deze weer af.
Ik hoop dat ik het misschien nog mag meemaken dat er een genezing komt, maar ik denk niet dat het nog voor mij zal weggelegd zijn.


maandag 13 juli 2020

Middeleeuwen & de Zwarte Dood

Een grijze, regenachtige dag in Brugge. Niet bepaald hoe ons leuke shoppingsuitje moest beginnen. Het begon zo hevig te regenen dat we ergens een plekje moesten zoeken om te schuilen.
Tot onze grote verbazing stuitten we op het Foltermuseum in Brugge. Een klein onopvallend museum niet ver van het Belfort.
We besloten om binnen te gaan omdat we beiden nogal geïnteresseerd zijn in de Middeleeuwen & we waren zo geboeid en aangedaan van de verschrikkelijke martelingen die vroeger gedaan werden.
Ondanks de regen hebben we toch nog een leuke ontdekking gevonden die onze dag goed maakte.

folterstoel 
Wanneer je denkt aan de Middeleeuwen... denken velen ook automatisch aan de grote pandemie die er speelde: de Zwarte Dood
Mijn post gaat hierover dan ook verder. Wat is de Zwarte Dood? Hoe kwam deze er? Wat waren de gevolgen?
Je leest het allemaal hieronder!


De Zwarte Dood (pest)
De pest was een van de grootste massamoordenaars ooit en veroorzaakte de dood van ongeveer een derde van de Europese bevolking rond het midden van de veertiende eeuw. 
Wereldwijd maakte de pest een 75 tot 100 miljoen dodelijke slachtoffers. 
De Zwarte Dood was eigenlijk een onjuiste benaming die vermoedelijk is ontstaan door een vertaalfout. In de Middeleeuwen werd het helemaal geen Zwarte dood genoemd maar artsen noemden dit pestis of pestilentia.
De Zwarte dood woedde van 1347 tot 1352 in Europa.
De epidemie werd veroorzaakt door de pestbacterie. 

Oorzaak?
Er bestond lang geen zekerheid over het feit dat het ging om de pest. De mogelijkheid dat de epidemie veroorzaakt werd door een filovirus werd opengelaten. 
De pest wordt niet veroorzaakt door een virus maar door de bacterie Yersinia pestis.
Deze wordt verspreid door vlooien, die zich voortzetten via de gastheer: de zwarte rat. 
De Zwarte Dood ging gepaard met builen. Dit waren zwellingen van de lymfeklieren. 

Symptomen?
De Builenpest begint met koorts, hoofdpijn & koude rillingen, gevolgd door het ontstaan van zeer pijnlijke builen. Zonder behandeling dringt de bacterie in ongeveer de helft van de gevallen door in de bloedbaan & veroorzaakt sepsis, een bloedvergiftiging. 

Oorsprong?
Duidelijkheid over waar deze pandemie exact is begonnen, is er niet. Wel is het zeker dat het afkomstig is uit Centraal-Azië. De ziekte startte waarschijnlijk daar bij marmotten. Via de vlooien verspreidde het zich op ratten en daarna op mensen. 
De ziekte verspreidde zich van Azië naar Europa via handel & soldaten. 

Gevolgen?
Het aantal doden werd wereldwijd geschat op 75 miljoen. De uitbraak had een drastisch effect op de Europese bevolking & de maatschappij. 
In die tijd dachten velen dat de ziekte een straf van God was. 
Niemand wist waar de Zwarte Dood vandaan kwam & zo kregen minderheden de schuld. 
Deze gedachte leidde tot de vervolging van Joden, bedelaars & mensen met lepra. 
Omdat de Joden minder werden getroffen door de Zwarte dood, werden zij er van verdacht de oorzaak te zijn. Er kwamen 10.000 Joodse slachtoffers door gevolg van gewelddadige aanvallen op hun groep. 
Door de vele slachtoffers die de Zwarte dood maakte, kwam het bevolkingsaantal pas in 1600 weer op hetzelfde niveau als ervoor. 
Door de pest volgde nog een zware periode van hongersnood. 
Noodgedwongen door het verlies van menselijke arbeidskrachten werden wel de eerste stappen in de richting van mechanisatie gezet. 

Behandeling?
Omdat artsen dachten dat de ziekte overgebracht werd door de lucht, hulden zij zich bij de behandeling van pestpatiënten in dikke mantels & opvallende maskers. Het masker van de pestmeester bestond uit een vogelsnavel die volgestopt was met kruiden om de slechte lucht te verdrijven. De pestdokters dachten dat de ziekte veroorzaakt werd door een overschot aan bloed, iets wat verholpen kon worden met bloedzuigers op de huid. Aderlaten was ook een zeer populaire behandeling. Verder werd de mensen aangeraden om veel parfum te dragen & tabak te roken. 
In de negentiende eeuw werd de werkelijke oorzaak van de pest ontdekt. 
Waardoor de pestepidemie in de veertiende eeuw precies eindigde, is niet precies vastgesteld. 
Er wordt gedacht dat met de verbetering van de hygiëne, de ziekte grotendeels werd teruggehouden.

Ik sluit af met een zeer toepasselijke quote: 

Ik hoor & zie de laatste tijd alleen maar mensen die op vakantie zullen gaan. Zelfs naar Spanje waar het momenteel terug slechter aan het worden is. Wanneer we ons massaal naar overal gaan verspreiden terwijl we te maken hebben met een virus, kunnen er alleen maar meer moeilijkheden ontstaan. Een jaartje niet op vakantie gaan is heus zo erg nog niet in tegenstelling tot een pandemie die niet meer gecontroleerd kan worden...

Hopelijk houden jullie een beetje rekening met de medemensen & blijven jullie het veilig houden.
Stay safe💕

zaterdag 11 juli 2020

Gevaarlijke pandemieën doorheen de geschiedenis

Nu (in 2020) krijgen we te maken met het Covid-19 virus die zich over bijna heel de wereld verspreid.
Covid-19 komt nu officieel op de lijst met pandemieën te staan. Doorheen de jaren hebben we toch met een 'mooi' aantal pandemieën te maken gekregen. 
Hieronder wil ik deze graag even toelichten & over degene die mij het meeste interesseren volgt later nog een post! 


Pest van Justinianus

De Pest van Justinianus was een pandemie die het Oost-Romeinse rijk trof in de jaren 541-543 na Christus. De meest aanvaarde oorzaak van deze pandemie is de builenpest. 
Moderne historici hebben de ziekte genoemd naar de Oost-Romeinse keizer Justinianus, die op het moment van de uitbraak aan de macht was. 
De pest van 541-543 werd veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis. Deze bacterie nestelt zich in vlooien & luizen. De bacterie werd verspreidt via ratten, maar via recenter onderzoek is ontdekt dat het ook via mens op mens kon worden doorgegeven. 
Modern geleerden geloven dat de pest op het hoogtepunt van de pandemie in Constantinopel 5000 mensen per dag het leven kostte. 
Rond 750 leek deze pandemie verdwenen te zijn...

De Zwarte Dood

Rond 750 leek de Pest van Justinianus verdwenen te zijn, maar men wist niet wat hen nog te wachten stond. De Pest van Justinianus manifesteerde zich in een gelijksoortige vorm, maar dan heftiger.
De Zwarte Dood is de pandemie die van 1347 tot 1352 in Europa woedde & vele slachtoffers maakte. De pandemie werd veroorzaakt door de pestbacterie & kostte wereldwijd tussen de 75 & 200 miljoen mensen het leven.
De mogelijkheid dat de Zwarte dood veroorzaakt werd door een virus werd opengelaten, maar de pest wordt niet veroorzaakt door een virus maar door een bacterie.
De zwarte Dood ging gepaard met met builen (zwelling van de lymfeklieren)
Hoewel het niet duidelijk is waar deze pandemie in de 1347 is begonnen, is het wel zeker dat het uit Azië kwam. De ziekte startte daar waarschijnlijk bij marmotten.
De Joden werden verdacht de oorzaak te zijn van deze pandemie...
(In een extra post zal ik hier meer over vertellen)

Cholera

Cholera is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. Het belangrijkste kenmerk van deze ziekte is ernstige diarree & uitdroging.
De ziekte wordt overgebracht via besmet water, dat kan door het drinken van besmet water maar ook door het eten van rauwe vis die in vervuild water heeft gezwommen of door het eten van groente die in besmet water is gewassen. Ook door contact met ontlasting of braaksel van een patiënt kan men besmet worden.
In 85% van de gevallen verloopt de ziekte zonder symptomen. Wanneer symptomen zich wel voordoen kan dit ernstige gevolgen hebben. Omdat er veel vocht verloren gaat, komt dood door uitdroging zeer vaak voor.
In 1817 verspreidde Cholera zich in India & rond 1830 bereikte de ziekte Europa.
Tijdens de Industriële revolutie waren er veel infecties van Cholera omwille van de zeer slecht omstandigheden & hygiëne.

Spaanse griep

De Spaanse griep was een griep-pandemie in de jaren 1918-1919. Deze pandemie eiste wereldwijd ongeveer 20 tot 100 miljoen levens. Het virus dat de Spaanse griep veroorzaakte was van het type H1N1.
Ondanks de naam Spaanse griep ligt de oorsprong van deze ziekte naar alle waarschijnlijkheid niet in Spanje. Er is nog steeds niet met zekerheid vast te stellen waar het ontstond.
Door de wereldwijde massabijeenkomsten toen de oorlog eindigde op 11 november 1918 en de soldaten terug naar hun land keerden kon het virus zich makkelijk verspreiden.
(en nog steeds hebben we hier niets uit geleerd, kijk maar naar de BLM-betogingen tijdens de Covid-19 uitbraak)
Er zijn verschillende theorieën over de uitbrak van dit virus, zoals het varkensvirus uit China of het vogelvirus uit Kansas.

Ebola

Ebola of ebola hemorragische koorts is een bij mensen voorkomende virusziekte. Deze wordt veroorzaakt door het ebolavirus.
Het virus komt voor in de vorm van regionale uitbraken in landen in Midden-Afrika.
De naam Ebola komt van een gelijknamige rivier in Congo.
De aandoening veroorzaakt een hoog sterftecijfer en er is nog geen specifieke behandeling of geneesmiddel beschikbaar tegen dit virus.
De eerste symptomen zijn koorts, zeer zware hoofdpijn & sterke pijnscheuten. Een atypisch maar ernstig symptoom is de hik. Na de eerste symptomen volgen huiduitslag, overgeven, diarree, bloedingen op verschillende plaatsen, ontsteking van de hartspier & longoedeem.
Wanneer een patiënt aan de ziekte overlijdt gebeurt dit meestal in de tweede week.
Dit virus is via alle lichaamssappen overdraagbaar.

Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A H1N1) aanvankelijk varkensgriep, is een griepvirus dat in 2009 een pandemie veroorzaakte.
Het virus had zijn oorsprong in Mexico in maart 2009.
In april breidde het virus zich uit naar de Verenigde Staten & al snel ook naar andere landen.
Op 11 juni 2009 verklaarde de WHO dat het uitbreken van de Mexicaanse griep een pandemie is.
Op 28 augustus 2009 waren er 209.438 besmettingen en ten minste 2185 doden.
In veel gevallen verloopt de infectie vrij mild, in totaal waren er wereldwijd 17.483 sterfgevallen door de Mexicaanse griep.
In 2010 stak het virus opnieuw de kop op in het Verenigd Koninkrijk & in 2015 in India.
Deze griep wordt als een gewone griep behandeld.


En nu...
Nu hebben we te maken met het Covid-19 virus (waarover je kan lezen in vorige posts)
Er is nog veel werk aan de winkel & ik vond de quote van Bill Gates hier ideaal bij passen.


Bron: Wikipedia 

maandag 8 juni 2020

Netflix & chill

Een regenachtige koude, grijze dag. Een warme tas chocomelk in de ene hand & religie, zingeving en levensbeschouwing in de andere. Vermoeid en gestresseerd met nog 2 examens op de teller. 
Mijn lichtpuntje op deze dag is dan ook Netflix in de studiepauze!
Iedereen houdt toch wel van series of films bingewatchen op Netflix.
Een romantische film, een komedie of een horrorfilm... Maar voor mij een documentaire!
Zelf buiten de examens leer ik nog graag iets bij & wat is er nu actueler dan Corona.


Pandemic
Kort na de uitbraak van Corona verscheen plots 'pandemic: how to prevent an outbreak' op Netflix. 
Een serie met een blik op de frontlinies waar artsen in de VS & Azië het opnemen tegen de griep. Onderzoekers werken onvermoeibaar door om een vaccin te ontwikkelen. (herkenbaar denk je niet?)
In 8 afleveringen wordt het duidelijk wat er allemaal bij komt kijken om een pandemie als corona te bestrijden. Het moment dat een virus op de mensheid begint te jagen, wetenschappers die een vaccin proberen te ontwikkelen, kwesties als inentingen, artsen die hun gezondheid riskeren, de benadering van religieuzen, virussen uit de geschiedenis, ... alles komt voorbij in deze serie.
De serie brengt de strijd tegen ziektes die zich over de hele wereld kunnen verspreiden in beeld. 
'Het is niet de vraag of er een nieuwe pandemie gaat komen, de vraag is wanneer die er zal komen.' Zo luidde het begin van de serie & deze heeft mijn sinds aflevering 1 enorm geïnteresseerd en meegesleept. Ik zou deze serie zeker aanraden! 

Enkele pandemieën/epidemieën die aanbod komen in de serie:
→Vogelgriep: vogelgriep oftewel Aviaire Influenza is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Het virus kan overslaan op de mens wanneer je contact hebt met zieke of dode dieren. Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep, waar het virus nauw verwant aan is. 
→Tuberculose: Dit is een bacteriële infectie die vooral de longen maar soms ook andere organen treft. Tuberculose komt de laatste jaren vaker voor door de pandemie gelinkt aan hiv/aids. 

Pandemie & Corona
Ik geef jullie nog even wat extra informatie mee over wat een pandemie is. Een pandemie klinkt onheilspellend maar het is zeker niet altijd even gevaarlijk of dodelijk. Een pandemie is een wereldwijde verspreiding van een besmettelijke ziekte. Een pandemie is een niet altijd levensgevaarlijke besmettelijke ziekte die talloze slachtoffers maakt. Het verspreidt zich snel & boven verwachting in grote delen van de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie bepaald officieel wanneer een ziekte een pandemie is. De Corona-uitbraak is nu officieel een pandemie. Covid-19 staat nu in het rijtje tussen de Aziatische & Mexicaanse griep. Wat opvallend is, is dat de cijfers van het aantal doden van de andere pandemieën veel hoger is dan die van corona. Ook komt er veel kritiek op het feit of Covid-19 nu wel of niet thuishoort in de rij van pandemieën.

Ik hou het kort want er moeten nog examens afgelegd worden.
Als je niet weet wat te doen na de examens, start dan zeker aan de serie 'Pandemic'! 

Veel succes met het studeren!
Blijf verstandig! We hebben Covid-19 nog steeds niet verslagen...
Chelsey 



woensdag 8 april 2020

Het meemaken van corona als risicopatiënt

De zon schijnt, de vogels fluiten. Met zijn 22° is het vandaag een prachtige warme lentedag. Ik zou de hele namiddag lekker languit genieten van het zonnetje met het boek van M.J. Arlidge 'pluk een roos'. Een heerlijk spannend boek, maar mijn gedachten dwaalden weer eens af... Morgen moest ik weer naar mijn vaste vakantiejob in Delhaize in Waregem. Ik moest dus uit mijn kot komen & aangezien de coronacrisis nog niet voorbij is had ik weer een beetje schrik. Iedere keer dat ik ga werken is een kans dat ik als risicopatiënt besmet kan geraken. Hieronder informeer ik jullie graag over diabetes type 1 & hoe ik corona ervaar als risicopatiënt.

Diabetes type 1, wat is dat?
Ik heb al 8 jaar diabetes type 1. Veel mensen vergelijken diabetes type 1 met diabetes type 2. Diabetes bestaat al gedurende een lange tijd en jaren geleden bestonden er nog geen geneesmiddelen voor. Nu, de dag van vandaag lijden er in België alleen al ruim 500.000 mensen aan diabetes type 1. Diabetes type 1 is voor een klein deel erfelijk maar ik ben de eerste in de familie. Niemand weet wat de oorzaak is van diabetes type 1, maar ze denken dat het te maken zou hebben met een infectie van een virus. Diabetes type 1 is een auto-immuun ziekte, de cellen die insuline aanmaken worden zonder enige reden vernietigd door je lichaam. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan, dat brengt de glucosebalans uit evenwicht. Als je dit type diabetes ontwikkeld hebt is dit misschien omdat er in jouw lichaam iets gebeurd is (een 'trigger' zoals een infectie) waardoor je lichaam de cellen die insuline aanmaken als iets vreemd ziet & ze daarom wil vernietigen. Je kunt dit onder controle houden door het toedienen van insuline & het bereken van koolhydraten & veel bewegen. Ook moet je regelmatig je bloedglucose controleren via bloed prikken of het scannen met de sensor. (Jullie zullen je misschien al eens afgevraagd hebben wat het witte rondje op mijn arm is, dat is de sensor waarmee ik mijn bloedglucose zelf kan opvolgen.) Ook moeten we vaak op controle naar het ziekenhuis, maar daar zul je mij momenteel niet meer vinden nu. 


Een risicopatiënt in tijden van corona
Helaas ben je met diabetes type 1 een risicopatiënt in tijden van corona. Ik heb van mijn diabetesgeneeskundigen een formuliertje meegekregen wat ik moet doen als ik besmet raak & wat ik kan doen om het te voorkomen. 

💉Wat doet u als u ziek wordt door besmetting met het coronavirus als diabeet:
1. Blijf zeker insuline spuiten.
2. Doe extra metingen.
3. Blijf een nauw telefonisch contact hebben met je diabetesteam.

💉Wat kan ik als persoon met diabetes doen om besmetting met het coronavirus te voorkomen:
Volg vooral de richtlijnen die door de federale overheidsdienst volksgezondheid zijn opgesteld om besmetting te voorkomen. Je loopt als persoon met diabetes geen hoger risico om besmet te raken, maar de gevolgen zijn wel ernstiger! Dit gaat dan vooral over mensen met diabetes met een moeilijke glucoseregeling of een verzwakt immuunsysteem. Type 1 diabetespatiënten lopen sterk het risico om een keto-acidose (dit is wanneer je bloed gaat verzuren) te gaan ontwikkelen indien niet zorgvuldig opgevolgd. Volg volgende preventieve maatregelen strikt op:
1. Was regelmatig & grondig je handen met water & zeep & draag geen armbanden & ringen om de reiniging optimaal te laten verlopen.
2. Als je moet hoesten of niezen, doe dat dan in een papieren zakdoek.
3. Vermijd om handen & kussen te geven.
4. Blijf zoveel mogelijk thuis.
5. Vermijd contact met zieke personen.
6. Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan.

💉Specifieke zorgen voor een diabeet die een positief effect hebben op de weerstand tegen het virus:
1. Streef naar goede & stabiele bloedglucosewaarden voor een betere weerstand.
2. Drink voldoende water & eet gezond.
3. Zorg voor een goede nachtrust.
4. Zorg voor een goede conditie.

Hoe ervaar ik corona als risicopatiënt?
Het leven met diabetes type 1 kan heel vermoeiend zijn. Het gaat met ups & downs en er komt zeer veel bij kijken. Ik sta altijd positief in het leven en heb mij direct bij mijn diagnose neergelegd al sinds kleins af aan. Ik ben op jonge leeftijd snel volwassen & zelfstandig geworden. Altijd de aanpassingen, de koolhydraten afwegen & berekenen, de maandelijkse & jaarlijkse vele controles er is niets daarvan dat ik niet aankan. Naar de controles ga ik met plezier omdat ik telkens hoor hoe trots ze zijn op mijn 'mindset' & op mijn waarden. Nu met de corona is het nog vermoeiender maar ik blijf positief in het leven staan. Elke dag een paar keer mijn temperatuur controleren, Sporten tot het zweet er vanaf druipt, nog meer water drinken, nog nauwkeuriger koolhydraten berekenen & afwegen & op tijd in bed kruipen maar toch vermoeid opstaan. Ik moet heel erg opletten & ben telkens 100% aandachtig. Het lukt allemaal, maar ik zal te blij zijn als dit weer wat rustiger aan kan. Ik ga ook werken in Delhaize. Ik heb daar mijn vaste vakantiejob & ik wou hen echt niet teleurstellen of laten zitten in deze drukke & rare periode. Ik was er zeker van, ik zou mijn werk niet afzeggen. Ik ben iemand die altijd als laatste naar mezelf zou kijken & eerst zorgen dat de rest niets te kort komt. De eerste dag ging ik met een bang hartje werken maar iedereen was zo lief voor mij! Ze zeiden direct dat ik een mondmasker kreeg & handschoenen. Ook werd er plaats gemaakt voor mij aan de kassa zodat ik de hele tijd achter de veilige glazen wanden kon blijven zitten. Ik voelde mij heel hard op mijn gemak & het sociale contact met de mensen dat deugd na heel de tijd binnen te zitten. Toen ik een paar dagen erna de rekken wilde vullen omdat ik toch eens mijn benen moest strekken was iedereen echt zeer zorgzaam voor mij. We hebben nu ook rode fluohesjes met het opschrift dat de mensen niet dichtbij mogen komen. De maatregelen zijn daar super. Het is raar om corona nu mee te maken als risicopatiënt omdat je toch wel in een soort van constante stress/angst leeft maar ik ben nog steeds gezond & ik blijf positief!

Virtuele knuffel,

Chelsey



De Boiserie, C. (2019) Diawareness: leven met diabetes type 1 [eindwerk]

dinsdag 31 maart 2020

Coronavirus, the facts

COVID-19 een nieuw virus & iedereen is potentieel te besmetten. De angst onder de bevolking is enorm groot. Kijk maar naar het plotse hamsteren van mensen terwijl winkels met levensnoodzakelijke dingen eigenlijk gewoon open blijven. Mensen sterven. Beelden van landen waar het er hard aan toe gaat, gaan de wereld rond. Complottheorieën worden bedacht om de angst & onwetendheid nog groter te maken & laten we maar niets zeggen over het gebrek aan goede communicatie bij de regering... Meer dan in uw kot blijven kan de gewone burger niet doen om te helpen. Wel is het belangrijk dat we allemaal kalm blijven & opletten. Daarom hieronder even een paar feitjes.

Wat zijn coronavirussen? + de verspreiding
Coronavirussen vormen een grote familie van virussen die infecties veroorzaken. Het virus Covid-19 is een nieuw type coronavirus. Een groot deel van de eerste besmette patiënten had een grote 'voedselmarkt' in Wuhan bezocht. Dat wijst erop dat het virus van een dierlijke bron afkomstig zou zijn die daar verkocht is. Het virus verspreidt zich via mens op mens via kleine druppeltjes die bij hoesten of niezen vrijkomen. Wie deze druppeltjes inademt of binnenkrijgt via de mond, neus of ogen kan besmet raken met het virus. De incubatietijd (dat is de tijd tussen de besmetting & de eerste symptomen) bedraagt 5 tot 7 dagen. Na 14 dagen is dit ook nog mogelijk. 

Symptomen 
De symptomen variëren van milde tot ernstige luchtwegenaandoeningen met koorts, hoesten & ademhalingsmoeilijkheden. Je kunt corona hebben & dus ook heel milde symptomen hebben. Je kan dan ook anderen besmetten voordat je zelf weet dat je het virus hebt. Heel veel mensen ervaren het coronavirus als een verkoudheid. Binnen 2 weken zou een gezond lichaam het virus moeten kunnen uitschakelen.


Stellingen
Bij hoge temperaturen heeft het virus minder overlevingskans: Dit is nog een twijfelgeval. Een virus op de luchtwegen verspreidt zich algemeen minder makkelijk als het warm is. Experts denken dat we in de zomer minder last zullen hebben van het nieuwe coronavirus, maar ze vrezen ook dat het zal terugkomen wanneer het terug koud zal zijn.
Vaak handen wassen helpt om het oplopen van het coronavirus te voorkomen: Dit is een feit. Goed je handen wassen helpt zeker om het coronavirus te voorkomen. Vergeet niet om grondig te wassen tussen je vingers & dat je ook je nagels schoonmaakt. Het is ook aangeraden om op te letten dat je zo weinig mogelijk je gezicht aanraakt. Afdrogen doe je best niet met een handdoek maar met een papieren doekje dat je kan weggooien. Wanneer je niest of hoest is het ook aan te raden dit in een papieren doekje te doen & niet in een stoffen zakdoek.
Het coronavirus is erger dan de griep: Ook dit is nog een twijfelgeval. Op het gebied van dodelijkheid zal corona ongeveer hetzelfde zijn als griep. Dit virus is nieuw & iedereen is dus potentieel te besmetten. Op dit moment is het daarom gevaarlijker dan griep.

De cijfers vandaag
Om af te sluiten wil ik het nog eens hebben over de cijfers van vandaag. Er zijn vandaag 98 nieuwe overlijdens & 485 nieuwe gehospitaliseerden. Tussen de 98 nieuwe doden is uitzonderlijk ook een meisje van 12 jaar vastgesteld. Dit is het bewijs dat het virus niet alleen de ouderen treft & dat de jonge mensen ook moeten opletten. Velen denken dat hen niets zal kunnen overkomen. We hebben de helft bereikt van de capaciteit van de ziekenhuizen & experts zeggen dat de piek nog moet komen. In totaal hebben we nu 12.775  besmettingen, 705 overlijdens & 1.696 mensen die genezen zijn. We moeten vooral blijven ons verstand gebruiken & afwachten hoe het verder zal lopen.

We blijven de moed volhouden & ik wens jullie nog een goede gezondheid toe, hou het veilig en hopelijk zien we elkaar snel terug.
Bemoedigende virtuele knuffel,
Chelsey💙



Red. (2020,31,03). Live coronavirus: volg de laatste ontwikkelingen op de voet. Het nieuwsblad. Geraadpleegd van: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200225_04864382?fbclid=IwAR1tPE3uxo-rqjft3HhrCwNEQ4hicwkaKfvbVTAzUDTIP7eSFHUbAgBbTNs
Stokdijk, T. (2020). Het coronavirus: de belangrijkste feiten & fabels op een rij. Libelle. Geraadpleegd van: https://www.libelle.nl/lekker-in-je-vel/coronavirus-de-belangrijkste-feiten-en-fabels/
UZA. z.d. Veelgestelde vragen COVID-19. Geraadpleegd van: https://www.uza.be/veelgestelde-vragen-covid-19

donderdag 26 maart 2020

Jongeren in tijden van corona

Jongeren op intensieve zorgen: de lockdownparty's

Ik las deze morgen een artikel over jongeren op intensieve zorgen. Volgens professor Marc Van Ranst bereiken we sommige groepen nog onvoldoende. Hij gebruikt het woord 'groepen' & hier ben ik het niet mee eens. Volgens mij ligt het niet aan de verschillende groepen maar hangt het af van persoon tot persoon. Volgens professor Marc Van Ranst vormen de jongeren zo een groep. Heel veel van de jongeren die ik ken blijven gewoon mooi thuis & houden zich aan de maatregelen. Jongeren worden weer eens over dezelfde kam geschoren terwijl er nochtans ook zeer veel volwassenen aanwezig waren op de lockdownparty's & volwassenen die toch nog snel even op café gingen in grote groepen. 
Bij de jongeren die aanwezig waren op de lockdownparty's liggen er een aantal op intensieve zorgen. Over de feestende en op café gaande volwassen is er niets vermeld. Ikzelf & de meeste jongeren die ik ken waren zeer fel tegen de lockdownparty's. 

Jeugdrechters trekken aan de alarmbel

Volgens de jeugdrechters in Vlaanderen zijn jongeren die opgroeien in kwetsbare situaties hard getroffen door de coronacrisis. Veel begeleiding valt weg en plaatsen in jeugdinstellingen zijn schaarser. Steeds meer personeel valt uit in de jeugdinstellingen. De jeugdrechters vrezen dat er de komende weken veel problemen en crisissen zullen ontstaan. Neem nu bijvoorbeeld kinderen & jongeren die met een grote familie samen op een klein appartement wonen, de ouders met een alcoholverslaving. Voor deze kinderen en jongeren was naar school gaan & buitenkomen misschien hun enige uitvlucht. De jeugdrechters verwachten een forse stijging in familiaal geweld. Hier heb ik ook over liggen piekeren. Zelf heb ik iemand in mijn persoonlijke omgeving geholpen om weg te geraken uit zo een omgeving. De ouder was verslaafd & er was sprake van verwaarlozing. Ondertussen is de ouder overleden aan haar verslaving. Uit respect voor de persoon geef ik geen details of namen. Als je hier graag iets over wil zeggen of vragen contacteer mij gerust op mijn mail: chelsey.deboiserie@student.vives.be of stuur mij een berichtje op sociale media!
Zit je zelf in zo een situatie & heb je nood aan een babbeltje stuur mij gerust! Zelf heb ik ook te maken gehad met emotionele mishandeling. Daarom wil ik graag een job waarbij ik anderen hiermee kan helpen & daarom bespreek ik nu dit artikel.

Psychische hulpverlening

Heel veel jongeren hebben te kampen met psychische problemen. Voor deze mensen is het nu enorm moeilijk om tussen 4 muren te zitten, zonder dat ze beroep kunnen doen op hulpverlening. Jongeren die in een instelling zaten zijn genoodzaakt daar te blijven of naar huis te gaan. Thuis hebben ze geen hulp en moeten ze het alleen zien te redden. Als ze daar blijven hebben ze wel hulp, maar kunnen ze hun familie niet meer zien. Jongeren die naar een psycholoog of psychiater gingen, zijn nu op zichzelf aangewezen. Heel veel jongeren die te kampen hebben met een depressie, eetstoornis, zelfmoordpogingen of andere problemen hebben moeite om zichzelf nu te redden zonder de hulpverlening. Ze proberen zoveel mogelijk initiatieven te voorzien en je kan chatten met verschillende voorzieningen zoals CAW & AWEL. Natuurlijk is dit voor veel jongeren niet ideaal. 


Mijn steun gaat uit naar de vele jongeren die zich nu proberen te redden zonder hun normale hulp, of jongeren die in een kwetsbare situatie. Hou vol, jullie komen er wel! Je bent nooit alleen!

💜Luister zeker eens naar een van mijn favoriete liedje over jezelf zijn: https://youtu.be/v0Z5OddkHtk






ADN. (2020, 25 maart). Bij de jongeren die nu in intensieve bedden liggen, zijn er verschillende die betrokken waren bij de lockdonwparty's. HLN. Geraadpleegd van: https://www.facebook.com/45502366281/posts/10158585761701282/
Lefour, V. (2020, 23 maart). Jeugdrechters trekken aan de alarmbel: kwetsbare jongeren grote slachtoffers van coronacrisis. Radio1. Geraadpleegd van: https://www.facebook.com/36047011100/posts/10157993460376101/
Onbekend (2020, 23 maart). 'In quarantaine zijn mijn gedachten veel luider'. MNM. Geraadpleegd van: https://www.facebook.com/37591934453/posts/10158004162309454/

dinsdag 24 maart 2020

Tips & ideetjes in tijden van corona

Iedereen zit nu thuis, we kunnen niet gaan shoppen, niet naar school, niet naar onze vrienden & familie. Om niet stil te vallen, elkaar te steunen & om jezelf bezig te houden heb ik enkele tips & ideetjes samengesteld.

👉Via de app ‘mobile postcard’ van Bpost kan je gratis 10 postkaartjes aanmaken met 
een  gepersonaliseerde foto en leuke boodschap! Maak je kaartjes wel 1 per 1 aan of anders zal de promocode niet werken. Na het afwerken van je kaartje voer je de promocode: LOVEYOU in & je kan het gratis versturen. Verzend een kaartje naar je familie, lief, vrienden, … iedereen kan nu wat liefde gebruiken! Spread the love.
👉Maak wat tijd voor je familie, het is een ideaal moment om nu een hechtere band te creëren met je ouders en je broers of zussen. Speel gezelschapsspelletjes, kook samen, maak samen een wandeling of doe een fietstochtje.
👉Heel veel winkels geven nu veel promoties via hun website, koop iets leuks online voor jezelf of laat het aankomen als cadeautje bij een familielid of vriend. Het is ook ideaal om nu eens een ‘grote kuis’ te houden in je bomvolle kleerkast.


👉Ga op tocht met je camera & test eens je fotografie skills! Ontdek nieuwe plekjes in je buurt. Het is een ideale bezigheid en je kunt genieten van het zonnetje.
 👉Facetime je familie & vrienden, ze zullen het fijn vinden dat je aan ze denkt! Kunnen je oma & opa niet facetimen? Probeer het ze aan te leren of bel hen!
👉Maak een blog! Ik heb deze opdracht gekregen van school ter vervanging van een examen omwille van corona. Eerlijk? In het begin dacht ik dat het zeer lastig ging zijn & dat ik mij er niet zou mee kunnen bezighouden. Sinds ik mijn blog heb aangemaakt ben ik er weg van, ik ben een hele grote fan van deze opdracht. Het is altijd het proberen waard! Het thema van deze blog is nu corona maar ik zou zeker een nieuwe blog aanmaken met fotografie dingen. Het is ideaal als je graag creatief bezig bent en graag schrijft.
👉Niet te vergeten moet je natuurlijk ook tijd voorzien voor je studie, maak een overzichtelijke planning voor jezelf en probeer zeker elke dag iets te doen, we moeten ons natuurlijk nog altijd goed focussen op de examens.


Veel succes!
→ https://fem-fem.nl/dingen-doen-verveling/

Mijn coronadagboek, wie & waarom?


Iets meer over mezelf...
Ik ben Chelsey De Boiserie. Ik ben geboren op 18/04/2001, ik ben nu 18 jaar. Ik woon thuis bij mijn ouders en jongere broer. Ik woon in een klein maar gezellig dorpje namelijk Sint-Eloois-Vijve. Dit is een deelgemeente van Waregem & ik woon hier al heel mijn leven. Ondertussen ben ik ook al 4 jaar samen met mijn vriend. 
Ik leef ondertussen al 8 jaar met diabetes type 1, de oorzaak? onbekend.
Ik zit momenteel in mijn eerste jaar Bachelor Sociaal Werk @ Vives Kortrijk. Ik heb deze richting gekozen omdat ik graag aan de slag zou gaan in een psychiatrie of in een opvang voor mishandelde kinderen, jongeren of vrouwen. 


Ik ben een grote fan van dieren, zelf heb ik een asielhondje 'adopt don't shop' is mijn principe.
Ik hou ook van de natuur en van fotografie.
Ik heb een liefde voor muziek, films & boeken. Op het terras zitten in de zon met een goed boek, dat is wat mij gelukkig kan maken! Ook reizen is een passie van mij.
Ook mijn vrijwilligerswerk: het paardrijden van Somival samen met mensen met een beperking is wat mij gelukkig maakt.
Mijn lievelingsfilm: horror & komedie
Mijn lievelingsboek: thrillers & waargebeurd 
Mijn lievelingsmuziek: vooral de hedendaagse muziek & Hardrock mag er ook zijn
Mijn mooiste reis: Malta

Wat ik eerst dacht over corona...
Ja, ook ik dacht eerst dat corona niet veel meer was dan een gewoon griepje. Ik had er geen schrik voor tot het echt tot mij doordrong dat dit niet meer normaal was. Mensen sterven massaal, al deze levens weggenomen door corona. De ziekte verspreid zich zeer snel. Toen ze begonnen met het nemen van maatregelen werd het toch wel serieus... Ik begon toch schrik te krijgen en door mijn diabetes type 1 ben ook ik een risicopatiënt. Ik neem dit virus nu veel ernstiger. 

Waarom deze blog?
Ik start deze blog omdat ik mensen wil informeren en amuseren in deze moeilijke tijden nu corona zoveel dingen in de weg staat. Ook wil ik met deze blog aantonen hoe het is voor mij als risicopatiënt met diabetes type 1.
Omwille van corona zitten heel veel mensen thuis, sommige mensen zitten zelf volledig alleen thuis zonder enige vorm van contact. Met deze blog wil ik graag de mensen informeren over corona maar ik wil ook voor een lichtpuntje zorgen voor de mensen die zich nu ellendig voelen. Ik zal in deze blog feiten neerschrijven over corona. Ik zit erg in met de mentale gezondheid van mensen, maar ik zorg ook voor leuke dingen en initiatieven om te gaan doen & om positief te blijven! We mogen de moed zeker nu niet opgeven! Probeer zoveel mogelijk te helpen waar je kan.